Προσφέρεται εποπτεία σε εκπαιδευτικούς, ειδικούς παιδαγωγούς και λοιπούς ειδικούς θεραπευτές για:

  • Διαχείριση μαθητών στην τάξη
  • Παράλληλη Στήριξη
  • Αξιολόγηση μαθησιακών δυσκολιών
  • Εξατομικευμένο πρόγραμμα μαθησιακής παρέμβασης
  • Διαχείριση συναισθηματικών αναγκών των παιδιών
  • Εξατομικευμένο πρόγραμμα ψυχοσυναισθηματικής υποστήριξης
  • Θεραπευτικό Παιχνίδι σε εξατομικευμένα προγράμματα παρέμβασης
  • Οργάνωση ομάδων κοινωνικών δεξιοτήτων
  • Οργάνωση ομάδων γονέων
  • Οργάνωση πλάνου παρέμβασης/συνεδριών με τη χρήση των εξ αποστάσεων μέσων (καθοδήγηση για πλατφόρμες Zoom, Webex, Skype)
  • Ομαδικές/ατομικές συνεδρίες δια ζώσης ή μέσω Skype.


Τι είναι η εποπτεία;

Η εποπτεία είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν ειδικ@ παιδαγωγοί και θεραπευτές σε όλον τον κόσμο. Δεν είναι μάθημα. Δεν είναι συμβουλευτική. @ επαγγελματίας που απευθύνεται για εποπτεία φτιάχνει μαζί με τ@ν επόπτ@ μια εργαλειοθήκη που μπορεί να χρησιμοποιήσει στην πρακτική του. Φυσικά και @ επόπτ@ μπορεί να προτείνει τεχνικές ή εργαλεία για συγκεκριμένες περιπτώσεις αλλά εν τέλει @ επαγγελματίας αποφασίζει τι του ταιριάζει και πώς θα το χρησιμοποιήσει.

Σε ποι@ απευθύνεται η εποπτεία;

Η εποπτεία συνήθως απευθύνεται σε νέ@ επαγγελματίες αλλά και σε ποιο έμπειρ@ που μπορεί να έχουν βρεθεί σε ένα τέλμα ή να ζορίζονται για χ, ψ λόγους.

Προσωπικά αν και έχω δουλέψει πάνω από 13 χρόνια ως ειδική παιδαγωγός και είμαι η ίδια επόπτρια συχνά καταφεύγω στην εποπτεία όταν ζορίζομαι συναισθηματικά. Ως ψυχοθεραπεύτρια δε, η εποπτεία θα είναι εφ όρου (επαγγελματικής) ζωής.

Ποι@ μπορεί να γίνει επόπτ@;

Επαγγελματίες με μεγάλη εργασιακή εμπειρία ΚΑΙ σχετικές σπουδές ΚΑΙ σχετικές εξειδικεύσεις. Δεν αρκεί μόνο να έχεις δουλέψει 5 χρόνια ως ειδικ@ παιδαγωγός (δεν θεωρείται καν μεγάλη εργασιακή εμπειρία). Ούτε ένα απλό μεταπτυχιακό αρκεί. Χρειάζεσαι χρόνια τριβή με το επάγγελμα, πολύπλευρη εκπαίδευση, ενημέρωση και προσέγγιση. Επένδυση και εμπειρία στην παραγωγή εξειδικευμένου υλικού. Εκπαίδευση στην ψυχοσυναισθηματική υγεία του παιδιού/εφήβου (μην ξεχνάμε πως παιδιά που χρήζουν ειδικής αγωγής συχνά είναι σε ομάδες υψηλού κινδύνου για ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες). Εμπειρία σε διάφορα πλαίσια.

Στην Ελλάδα, τουλάχιστον, και για τον κλάδο των ειδικών παιδαγωγών ΔΕΝ υπάρχει επίσημη εκπαίδευση για επόπτ@ς. Θα μπορούσα λοιπόν να προσφέρω αύριο μια εκπαίδευση για εποπτών ειδικών παιδαγωγών αλλά δεν υπάρχει κάποιος οργανισμός ή κάποια πανευρωπαϊκά standards που να πρέπει να τηρηθούν. Μπορεί λοιπόν να κάνω μια εξαιρετική εκπαίδευση, μπορεί απλώς να κοροϊδεύω τον κόσμο. Δεν υπάρχει κάτι που να διασφαλίζει την αξιοπιστία (μόνο ίσως άτυπα το “όνομα” του εκάστοτε φορέα που πραγματοποιεί μια τέτοια εκπαίδευση).

Μερικά tips:

✓Φροντίστε @ επόπτ@ να έχει ένα αξιόλογο βιογραφικό με αξιόλογες σπουδές, εκπαιδεύσεις και εμπειρία σε διάφορα πλαίσια.

✓Μην εμπιστεύεστε κάποι@ επόπτ@ που τα κάνει όλα και συμφέρει. Κάθε επόπτ@ έχει συγκεκριμένη εξειδίκευση/εξειδικεύσεις. Επειδή έκανα νοηματική στη σχολή δε σημαίνει ότι μπορώ να γίνω επόπτρια σε συνάδελφο που είναι παράλληλη στήριξη σε ένα κωφό παιδί. Δεν γνωρίζω σχετικά με την κουλτούρα των κωφών, δεν γνωρίζω τις ιδιαιτερότητες των κωφών (π.χ. κωφά άτομα έχουν ελλείμματα στη θεωρία του νου).

✓Εμπιστευτείτε κάποι@ επόπτ@ που έχει ιδία εμπειρία από το πλαίσιο το οποίο εργάζεστε (ή έστω παρόμοιο). Βλέπω συχνά π.χ. αγγελίες συναδέλφων που προσφέρουν εποπτεία για διαχείριση τάξης και δεν έχουν πατήσει ούτε μια φορά σε τάξη. Αναρωτιέμαι πώς μπορούν να βοηθήσουν αν δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του πλαισίου. Ελάχιστες λαμπρές εξαιρέσεις, αλλά προσωπικά δεν θα το διακινδύνευα.

✓Αναζητήστε ένα άτομο που θα σας ταιριάζει ιδεολογικά. Εάν εσείς π.χ. ακολουθείτε μια neurodivergent affirming πρακτική και @ επόπτ@ σας είναι “παλιάς σχολής” όσο καλ@ και έμπειρ@ και να είναι, δεν θα βρείτε κοινό τόπο και δεν θα μπορέσετε να εφαρμόσετε αυτά που σας προτείνει, ακόμη κι αν κάποια από αυτά τα εργαλεία είναι αποτελεσματικά-σέβονται τα νευροδιαφορετικά άτομα.